7100 Szekszárd, Pollack M. utca 32/B, tel: (74) 512-224

 

A vadászjegy a vadászati tevékenység és a fegyvertartás jogalapja.

Az OMVK megyei Területi Szervezetei adják ki, illetve érvényesítik

minden év február utolsó napjáig.

  

 

A vadászjegy kiváltását és érvényesítését mindenki az OMVK

megyei Területi Szervezeténél tudja elvégezni.

Elérhetőségek az oldal alján!

 

A lőfegyverekről szóló hatályos jogszabályok a vadászlőfegyver tartásának előfeltételeként írják elő az érvényes vadászjegy meglétét. A vadászjegy 5 évre szól és azt minden évben érvényesíteni kell, amit az állandó lakcím szerinti megyei vadászkamaránál lehet megtenni. Az első vadászjegy kiváltásához szükség van a vadászvizsga letételét igazoló bizonyítványra, az évenkénti érvényesítéshez pedig a korábbi, érvényes vadászjegyre. A vadászjegy érvényesítésével más is megbízható, ám első alkalommal személyesen kell kiváltani a vadászjegyet.

A vadászjegy egész évben folyamatosan kiváltható illetve érvényesíthető, de mindenkinek tudnia kell, hogy vadászni csak érvényes vadászjegy birtokában lehet. Annak hiányában mindennemű vadászati tevékenység szabálysértési vagy büntetőjogi következményekkel jár. Az Országos Rendőr-főkapitányság értesítése alapján, amennyiben a rendőrségi ellenőrzések során a vadász érvényes vadászjeggyel nem rendelkezik, lőfegyvertartási engedélyét be fogják vonni, ennek minden következményével. Érvényes vadászjegy nélkül vadászlőfegyvert tartani sem lehet.

A vadász felelősség-, és balesetbiztosítást a Groupama Garancia Biztosító Zrt. szintén vadászati évre köti, tehát február utolsó napjáig érvényes. Aki más biztosítótársasággal áll kapcsolatban, az időben járjon el biztosítása rendezése érdekében.

 

A felelősségbiztosítás révén a biztosító szolgáltatási kötelezettsége az alapbiztosítási díjjal megkötött biztosítás esetén szerződőnként 12 millió forint/kár és 12 millió forint/év/fő, illetve emelt díj esetén 18 millió forint/kár és 18 millió Ft/év/fő.

A balesetbiztosítás keretében a biztosító a Magyarországon bekövetkezett vadászbaleset kapcsán az alábbi szolgáltatást teljesíti:

 • baleseti halál esetén 600 000 forint, illetve emelt díj esetén 1 200 000 forint egyösszegben történő kifizetése;
 • 100%-os rokkantság esetén 500 000, illetve emelt díj esetén 1 000 000 forint kifizetése;
 • múlékony sérülés, csonttörés, csontrepedés esetén egyszeri 30 000 forint, illetve emelt díj esetén 60 000 forint gyógyulási támogatás kifizetése;
 • baleseti kórházi napi térítés 2000 Ft/nap, míg emelt díj esetén 4000 forint/nap (maximum 15 napig).

 

Tudnivalók a 2020/2021. vadászati évre vonatkozó

vadászjegy érvényesítéssel kapcsolatban

 

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Vadászkamara) Elnöksége döntött arról, hogy a vadászjegyek formai megjelenésével kapcsolatban  áttér a régóta igényként megfogalmazott, személyi okmányok méretével és kialakításával azonos vadászjegyre, az úgynevezett „plasztik”kártyákra.

A jogszabályi változások és a gyártási munkálatok figyelembevételével 2020. év folyamán a papír alapú vadászjegyek cseréjére fog sor kerülni, valamint az ütemezés szerint 2021. évtől kezdődően lehetőség lesz a vadászjegyek online (interneten keresztüli) sorban állás nélküli, otthonról történő érvényesítésére is, természetesen megtartva a személyes érvényesítés lehetőségét is.

A magyar vadászoknak nem kerül többletdíjba, költségbe a kártyák kiállítása és legyártása, azok a Vadászkamara költségvetéséből lesznek finanszírozva.

Várhatóan 2020. utolsó hónapjaiban díjmentesen megtörténik a vadászjegyek cseréje, azonban ennek első lépéseként a Vadászkamara ügyviteli és tagnyilvántartó szoftvere kerül lecserélésre, melynek kapcsán adategyeztetés szükséges.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden vadásznak szükséges személyes adatait egyeztetnie a Vadászkamara lakhelye szerint illetékes Területi Szervezeténél.

Annak érdekében, hogy az adategyeztetés a legkevesebb utánajárással, kényelmetlenséggel legyen megvalósítható és elegendő legyen egyszer felkeresni a területi Szervezetet, ezt a munkát a vadászjegyek évenként esedékes érvényesítéséhez igazította a Vadászkamara.

A vadászjegyek 2020/2021. évi érvényesítésénél (váltásánál) tehát az alábbiakra kell figyelemmel lenni:

A honlapunkról (a cikk alján szereplő hivatkozásokra kattintva) letölthető adategyeztetési lapot kinyomtatva és kitöltve, aláírva szíveskedjen magával hozni a Tisztelt Vadásztárs (külön sport- és hivatásos vadász adategyeztetési lap).  Ha ezt nem teszi, úgy a Területi Szervezetnél a vadászjegy érvényesítés során természetesen kitöltheti és aláírhatja az adategyeztetési lapot, de nagyban gyorsítja az ügyintézés menetét az előre kitöltött adatlap.

Megbízott személyen keresztüli jegyváltásnál arra kell figyelemmel lenni, hogy a honlapról letöltött formanyomtatványt a teljes adattartalommal kitöltve, aláírva kell a Területi Szervezetnek eljuttatni.

Az adatlapon kötelezően kitöltendő, valamint * szimbólummal megjelölt, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló mezők találhatók, mint ahogyan ezek az adatlapon is feltüntetésre kerültek. Kérjük a Tisztelt Vadásztársakat, hogy lehetőség szerint a teljes adatlapot szíveskedjenek kitölteniugyanis ez biztosítja a Vadászkamara jelenlegi és jövőben tervezett szolgáltatásait, úgymint a megyei hírlevelek eljuttatását, az új vadászjegyek postázását, a Vadászkamara, vadászat és vadgazdálkodás híreivel kapcsolatos tájékoztatást és a Vadászkamarával való kapcsolattartást.

Fentieken túl a vadászjegyváltás a szokásos módon zajlik a 2020-as év elején, még papír alapú vadászjegy érvényesítésével zárul.

 

Vadászjegyváltással kapcsolatos fontos tudnivalók összegezve:

Vadászjegy érvényesítés 2020/2021. vadászati évre:

 • 2020. január 2-től 2020. február 28-ig, a Vadászkamara illetékes Területi Szervezetének ügyfélfogadási rendje szerint (vadászjegyet érvényesíteni, váltani természetesen egész évben lehet, de aki március 1-ig nem rendelkezik érvényes vadászjeggyel, szabálytalanul tartja vadászfegyvereit, bevonhatják fegyvertartási engedélyét); 
 • hagyományos papír alapú vadászjegy érvényesítése;
 • szükséges dokumentumok:
  • adategyeztetési lap leadása
  • biztosítás kötése esetén nyilatkozatok leadása

Letölthető itt:    NYILATKOZATOK

  • vadászjegy
  • személyi igazolvány (+lakcím kártya)
 • ajánlott dokumentum (adategyeztetéshez):
  • fegyvertartási engedély
 • díjtételek:
  • vadászjegy:             20.000 Ft
  • kamarai tagdíj:      4.000 Ft (70 év felett díjmentes)
  • biztosítás:                1.000 Ft (emelt díjas biztosítás 2.000 Ft)

Az új típusú vadászjegyek kiadása („plasztik” kártya), régiek cseréje:

 • 2020. december 31-ig
 • a vadásznak ezzel további teendője nincs, az adategyeztetés alapján postázzuk a vadászjegyet
 • az ezzel járó költségeket a Vadászkamara finanszírozza

Online vadászjegyváltás lehetősége:

 • 2021. január 1-től

Fenti intézkedések összességében azt a célt szolgálják, hogy a vadászjegyváltás 2021. évtől kezdődően otthonról is elintézhető legyen, az adatok megadásával hosszútávon csökkentse a Vadászkamara a vadászok adminisztrációs terheit, jövőre  kiválthatók legyenek a tavalyi évtől kötelezően bevezetett biztosítási nyilatkozatok, valamint a Vadászkamara szolgáltatásait bővíthessük a Vadásztársak, kamarai tagjaink felé. Ebben kérjük Vadásztársaink együttműködését, türelmét és megértését.

A vadászjegyváltás időszakáig és annak időtartama alatt Vadásztársaink honlapunkon www.omvk.hu  és Területi Szervezeteinknél folyamatosan tájékozódhatnak a vadászjegyváltás menetéről.

 

Az alábbi dokumentumok közül egyet kell kiválasztani annak megfelelően, hogy a Vadásztárs sport- vagy hivatásos vadász, illetve kézzel vagy számítógéppel kívánja kitölteni az adatlapot.

 

Sportvadász_adategyeztetési_lap__kézi_kitöltés

Sportvadász_adategyeztetési_lap__számítógépes_kitöltés

Hivatásos_vadász_adategyeztetési__kézi_kitöltés

Hivatásos_vadász_adategyeztetési_lap__számítógépes_kitöltés

 

 

Ügyfélfogadás a Tolna megyei Vadászkamara irodájában (Szekszárd, Pollack M. u. 32/B. fsz. 2.)
 
Hétfő-csütörtök: 8:30-15:00
 
Pénteken vadászjegy érvényesítés nem lehetséges!
 
Munkaidőben az alábbi telefonszámokon érdeklődhet:
 
74/512-224
06-30/983-9150
06-30/414-6345
 
Aktuális
2019. október 24., csütörtök
2019. 10. 12-13.

2019. szeptember 25., szerda
2019. 09. 14-15. VAV vizsga

     

2019. szeptember 25., szerda
2019. 09. 20-21.

2019. szeptember 19., csütörtök

2019. szeptember 19., csütörtök

2020. október
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31